Antalet flerbostadshus som byggdes i trä ökade med 44 procent år 2015 jämfört med året innan. Det visar Trähusbarometern som i år för första gången har med flerbostadshus i statistiken.

Sedan 1 januari 1995 då Sverige gick med i EU blev det också tillåtet med flervåningshusbyggande med bärande träkonstruktioner. Därefter har marknadsandelarna stadigt ökat, främst genom kortare byggtider och dokumenterade klimatfördelar. En väsentligt högre andel industriell tillverkning inom alla former av flervåningshusbyggande är en annan bidragande orsak. Nu under en intensiv period för bostadsbyggandet i Sverige, ökar också takten med allt fler höghus i trä.

– Det blir allt vanligare att våra medlemsföretag producerar flerbostadshus i trä, och det är helt klart ett växande marknadssegment, säger David Johnsson, vd Trä- och möbelföretagen.

De knappt tretusen lägenheter i trä som byggdes 2015 utgör ungefär 10 procent av marknaden. Som trähus räknas hus med trästomme, vilket gör att mängden hus inte avspeglas helt i stadsbilden. David Johnsson vill gärna därför också upplysa om att det vanligaste fasadmaterialet på höga trähus i 4-8 våningar, är den traditionella putsfasaden – vilket gör det svårt att ”se” att det är fråga om ett trähus.

– Man tror ju att trähus alltid har träfasad, men det har inte med vartannat att göra, säger David Johnsson.Man tror ju att trähus alltid har träfasad, men det har inte med vartannat att göra, säger David Johnsson.

Huset som svävar: I centrala Handen i Haninge kommun uppför Svenska Vårdfastigheter i samarbete med byggföretagen Constrera och estländska Kodumaja ett vård- och omsorgsboende om 54 platser.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus.