Trästad Sverige har utsett arkitekten Gert Wingårdh till årets mottagare av Trästadens Gnista. Syftet med priset är att uppmärksamma insatser som främjar och synliggör svenskt träbyggande.

– Att bygga mer i trä kan inte bara hjälpa oss att uppnå klimatmålen, utan erbjuder också stora arkitektoniska möjligheter. Vi har tagit steget och föreslår trä som förstahandsmaterial i alla våra projekt, och att Trästad nu uppmärksammar vårt engagemang känns förstås hedrande. Låt oss bygga mer i trä, säger Gert Wingårdh.

Priset delades ut den 10 juni och vinnaren har utsetts av styrelsen i Trästad Sverige. Motiveringen lyder:

Gert Wingårdh är en av Sveriges mest kända arkitekter, inte minst utanför den ”vanliga” bygg- och arkitektsfären. Han är en flerfaldig Kasper Salin-pristagare och en person som vågar ta plats både i sina projekt och som person.

Gert Wingårdh har under många år talat varmt om trä som byggmaterial. Hans medverkan i olika TV-program har gjort honom till en folkbildare och fått många att intressera sig för byggande och olika materials användning. I programmet ”Husdrömmar” 6 januari 2020 gör han en trendspaning som sammanfaller med föreningen Trästad Sveriges mål om fler byggnader i trä; ”Trä kommer att ta över i städerna … också hos höga hus. Trä är klimatsmart. Trä lagrar kol – och det är koldioxiden vi vill få bort.”

Gert Wingårdh är både en föregångare och en stark och tydlig röst. Och den rösten hjälper till att öka träbyggandet i Sverige.