Hallå där Pernilla Wåhlin Norén, arkitekt i Borlänge kommun.

Hur ser du på träbyggandets utveckling 2021?
– Med stor spänning och förväntan! Vi har så många vansinnigt intressanta saker på gång, i Dalarna generellt men också i Borlänge specifikt. Trafikverket bygger till exempel sitt nya huvudkontor i en superspännande träkonstruktion. Vi bygger både förskolor och flerbostadshus med träfokus och vi förbereder för att bygga upp ett trätekniskt centrum. Mer än någonsin utforskas träets egenskaper och möjligheter för att utveckla arkitekturen.

Vilka är de viktigaste trenderna att hålla koll på under året?
– Vi har obarmhärtigt blivit varse om att vi inte kan leva hur som helst. Vi har ett ansvar för jordens resurser och klimat och vi måste radikalt förändra våra vanor och sätt att bygga samhällen på. För att göra det behöver vi utveckla hela kedjan och även bevaka råvarans ursprung, till exempel hur tar vi hand om skogen. Jag tror att vi måste bryta oss loss ur förutfattade meningar och enkelspåriga lösningar, inte minst på grund av pandemin som har fått de flesta av oss att tänka till, och tänka om.

Varför är ni medlem i Trästad?
– Borlänge kommun är med för det breda nätverk vi får vara en del av. Vi märkte det tydligt här för några månader sedan, när vi arrangerade en träbyggnadskonferens ihop med Trästad. Konferensen fick nationell spridning och deltagarna fick ta del av det mest aktuella och spännande inom träbyggande. Den gemenskapen och generösa samarbetsviljan ger inte bara hopp utan också energi. Vi vill vara med i Trästad för att generera kunskap och idéer, vara stöd och bollplank, bidra med kraft och samarbeta.

Här kan du läsa om vårt medlemserbjudande.