Arkitekten Anders Berensson har presenterat ett förslag för beslutsfattarna i Stockholm om huvudstadens första skyskrapa på 2000-talet med modern, klimatsäker trästomme. Skyskrapan har givits namnet Trätoppen och den är tänkt att vara placerad ovanpå parkeringshuset Parkaden på Regeringsgatan.

Övergången till bioekonomin handlar om att i praktisk handling lämna en ekonomi baserad på fossila råvaror till en resurseffektivare ekonomi grundad på förnybara råvaror producerade genom ett hållbart brukande av ekosystemtjänster från mark och vatten. Det är svårt att tänka sig en mer symbolisk handling än att beslutsfattarna i Stockholm antar utmaningen och förverkligar visionen om en skyskrapa i modern CLT-teknik.

”Trätoppen” ska bli 133 meter högt, med 250 bostäder, 40 våningar och helt gjort i korslaminerat trä. En av de många innovationerna med projektet är att fasaden ska vara utformad med siffror som visar vilken våning som man befinner sig på.

– Att bygga skyskrapor i trä kan tyckas konstigt men det är fullt logiskt, säger Anders Berensson. Korslaminerat (CLT) trä lämpar sig väldigt bra för att bygga högt, i och med att det är lätt och starkt. Dessutom är det, konstigt nog, bra vid bränder. Stål viker sig när det blir varmt, och då faller allt, medan trä förkolnar men står kvar. Så det når sin fulla potential i skyskrapor.

”Trätoppen” är inte heller det första förslaget på skyskrapor med bärande träkonstruktioner. Frågan är snarare; vilken storstad blir först? Arkitektbyrån Tham & Videgård har tidigare föreslagit 20-våningshus i trä i Frihamnen i Stockholm, och liknande förslag diskuteras i Frankrike och Storbritannien. Det senaste från London är ett drygt 300 meter högt förslag till skyskrapa i trä, vars förslag är framtaget vid universitetet i Cambridge.

Av Niclas Svensson

Ett av världens högsta bostadshus i CLT-teknik står i Victoria Harbour i Melbourne, Australien. Ett modernt klimat- och hållbarhetstänkande har präglat hela konceptet kring det tio våningar höga huset.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus.